Roger Horn blij dat de Koningssloep weer gebruikt gaat worden

Roger Horn blij dat de Koningssloep weer gebruikt gaat worden

640 426 Roger Horn

De Koningssloep zal binnenkort weer beschikbaar zijn, waardoor het weer mogelijk wordt om daarmee het water op te gaan. De ‘Gouden Koets voor op het water’ werd ruim een halve eeuw geleden voor het laatst gebruikt, sindsdien hebben we die niet meer gezien. Lange tijd had het Scheepvaartmuseum hier de beschikking over, om de Koningssloep aan het publiek te laten zien. Roger Horn is blij dat de boot weer gaat varen, aangezien het geldt als een van de mooie exemplaren binnen de watersport in het algemeen.

Uitzonderlijke restauratie van de Koningssloep

Er was volgens Elisabeth Spits sprake van een uitzonderlijke restauratie. Zij werkte mee aan het project en schreef er onder andere een boek over. Het gaat in principe om een zeer oude roeiboot die inmiddels een museumstuk was geworden. De restauratie heeft het mogelijk gemaakt om de boot weer te water te laten en er daarmee voor te zorgen dat de Koning erin rond kan varen. Het is vooral bijzonder dat de boot eerst nog met handschoenen werd aangepakt en deze binnenkort weer daadwerkelijk zal varen. Roger Horn kan niet wachten tot de boot voor het eerst in het water zal liggen.

Schepen zijn gebaat bij het gebruik

Het is volgens Spits een goede zaak dat de Koningssloep weer gaat varen, iets waar Horn zich alleen maar bij aan kan sluiten. De schepen verdienen het gebruik daarvan. Een globe in het museum vraagt om niet aangeraakt te worden, maar een boot voelt zich in het water veel prettiger. Wat dat betreft is het volgens Spits een goede zaak dat er weer mee gevaren gaat worden. Het is op dit moment nog niet bekend wanneer de Koningssloep te water zal gaan en we daar als publiek van kunnen genieten.