Trimarans weer terug op record-schema

Trimarans weer terug op record-schema

1024 685 Roger Horn

De trimarans die jaren op het record van Jules Verne varen inmiddels ten zuiden van Australië. Ze hebben in de afgelopen tijd wat achterstand opgelopen, maar hebben dit zoals het er nu naar uit ziet weer goed kunnen maken. Zowel de IDEC Sport als de Spindrift 2 jagen op het record. Er ontstond een flinke achterstand op recordhouder Banque Populaire V, maar die hebben de schepen de afgelopen dagen helemaal goed kunnen maken. Halverwege Australië liggen zij inmiddels weer op schema om het record aan te scherpen, het record voor de snelste wereldomzeiling ooit.

Achterstand kunnen goedmaken

De beide teams hadden een achterstand van 800 mijl opgelopen. Het leek er daarom niet direct op dat ze daar snel wat aan zouden kunnen doen. Het is vooral de meteoroutering geweest die een flinke duit in het zakje heeft gedaan. Schipper Francis Joyon heeft gekozen voor een risicovolle zuidelijke route, vanwege het ijs dat daar voor kan komen en roet in het eten zou kunnen gooien. Uiteindelijk heeft het goed uitgepakt. Roger Horn waardeert de keuze van de schipper, ook binnen het vastgoed in Amsterdam houdt hij er zo nu en dan wel van om een risico te nemen.

Roger Horn volgt de ontwikkelingen

De kortere route zorgde ervoor dat de boten ogenschijnlijk ver achterlaten op het snelle schema, maar dat dit in de praktijk wel mee viel. Het staat iedere schipper vrij om risico’s te nemen waar hij wil, wat dat betreft gelden er geen beperkingen voor de Jules Verne Trofee. Het is simpelweg van belang om zo snel mogelijk rond de wereld te zeilen. Roger Horn houdt de ontwikkelingen in de gaten en hoopt dat de schepen er inderdaad in slagen om het record op een mooie manier aan te scherpen.

Leave a Reply